Tarinoita 100-vuotiaasta Suomesta. Osa 2: Pirkanmaan Hoitokoti

Pääsin heinäkuun alussa tutustumaan vapaaehtoistyön mahdollisuuksiin Pirkanmaan Hoitokodille. Otettuani yhteyttä vapaaehtoistoiminnan ohjaaja Johanna Collianderiin, hän ehdotti, että tulisin mukaan Hoitokodilla järjestettäviin saunavihtatalkoisiin. Myönnän saunaihmisenä, että homma kuulosti aivan mahtavalta tavalta auttaa. Niin kuin monille, myös minulle saunominen on rakas perinne ja tuntui hyvältä tehdä pieni ele saattohoitopotilaiden saunapäivien eteen.

Aurinkoinen heinäkuun lauantai oli kuin tehty ulkotalkoita varten. Päivän tavoitteena oli tehdä vapaaehtoisvoimin saunavihdat seuraavan vuoden tarpeiksi. Pirkanmaan Hoitokodilla sauna lämpiää viikoittain ja on kuulemani mukaan ilmeisen tärkeä päivä myös tässä talossa. Runsaan tarpeen vuoksi vihtoja oli siis hyvä tehdä useampi varastoon talvenkin varalle. Omat leikkurit unohtuivat harmikseni kotiin, mutta onneksi välineitä riitti lainaksi ensikertalaisellekin. Saimme talkoisiin hyvän opastuksen vihtojen teon ekspertiltä. Vaikka ohjeet olivat erinomaiset, kesti aloittelijan hetki saada tekotuntuma käypään vihtaan. Oma kokemukseni vihtojen (tai itselleni savolaisen äidin myötä tutummin vastojen) tekoon oli satunnainen, eikä käsialanäytettä olekaan tullut testattua montaa kertaa aiemmin.

 

Talkoissa puuhatessa jäi kuvaaminen taka-alalle. Otos arkistomateriaalia juhannukselta 2017. 🙂

Koska kullakin saunojalla on omat makumieltymyksensä, oli talkooväelle esitetty myös kokotoiveita. Näin ollen vihtoja taiteiltiin kolmessa koossa: S, M ja L. Valmis vihta viimeisteltiin, tarkastettiin ja pakattiin pestyyn maitotölkkiin tulevaa pakastusta varten. Tunnelma oli mukava ja yhteishenki kohdillaan, talkooporukan puuhatessa ja rupatellessa työn lomassa. Vaikka lahjoituksena saatuja vihtatarpeita oli runsaasti, oli kaikki koivunoksat käytetty jo ennen puoltapäivää. ”Ongelma” oli positiivinen: talkooväkeä oli tänä vuonna kuulemma ennätysmäärä, joten urakka valmistui kaikkien yllätykseksi parissa tunnissa.

Pirkanmaan Hoitokodissa vapaaehtoistoimintaan suhtaudutaan myönteisesti ja kannustavasti. Monet vapaaehtoistyöntekijät ovatkin olleet toiminnassa mukana jo vuosia. Vapaaehtoistyöntekijät voivat toimia esimerkiksi potilaiden ja/tai heidän läheistensä seurana ja apuna, osallistua virkistystuokioiden suunnitteluun, leipoa leipomistiimissä, ylläpitää kirpputoria tai osallistua erilaisiin myyjäisiin ja tapahtumiin (kuten vaikkapa vihtojentekotalkoisiin!). Eräs vapaaehtoistyöntekijä kertoi hakeutuneensa mukaan toimintaan oman elämäntilanteensa vuoksi. Kun viikossa on ylimääräisiä tunteja ja tahtoa tehdä hyvää, oli päätös vapaaehtoistyöstä helppo. Toimintaan osallistutaankin juuri tästä lähtökohdasta: omien taitojen, kiinnostusten kohteiden ja voimavarojen mukaisesti.

 

Pirkanmaan Hoitokoti on täynnä kauniita yksityiskohtia.

Itselleni hetki Pirkanmaan Hoitokodin vapaaehtoistoimintaan tutustuen oli lämmin – etenkin, kun uusi käsipari otettiin vastaan tervetulleeksi toivottaen. Kokemukseni mukaan vapaaehtoistyöhön on helppo lähteä mukaan ja matalalla kynnyksellä oman elämäntilanteen sallimalla määrällä. Toiminnasta kiinnostuneiden kannattaa perehtyä asiaan tarkemmin Pirkanmaan Hoitokodin kotisivujen kautta. Hyvän mielen lisäksi osallistuja saa mahdollisuuden oppia moniammatillisia taitoja ja päästä mukaan tiimiin, jossa jokaisen panos on arvokas.

Toivottavasti tuon lauantain kesäinen koivuntuoksu säilyy moniin saunahetkiin. Olisi mukava ajatus, että vihtojen myötä potilaille välittyisi myös talkooporukan lämmin ja hyväntahtoinen tunnelma.

Eeva

***

Syöpäpotilaiden Hoitokotisäätiön ylläpitämä Pirkanmaan Hoitokoti on pohjoismaiden ensimmäinen saattohoitokoti, joka on toiminut Tampereella vuodesta 1988 lähtien.

Hoitokodissa hoidetaan parantumattomia sairauksia sairastavia, elämänsä loppuvaiheita eläviä ihmisiä. Sairauden parantumattomuudesta huolimatta Hoitokodissa pyritään hyvään oirehoitoon ja elämänlaadun parantamiseen. Hospice-hoitoideologiassa painotetaan ihmisen kokonaisvaltaista hoitamista, jossa korostuu ihmisen arvokkuus ja yksilöllisyys.

Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneiden on mahdollista hakeutua mukaan toimintaan ottamalla yhteyttä vapaaehtoistoiminnan ohjaaja Johanna Collianderiin: p. 050-440 1338, johanna.colliander@pirkanmaanhoitokoti.fi. Lisätietoja Pirkanmaan Hoitokodin vapaaehtoistoiminnasta: https://www.pirkanmaanhoitokoti.fi/vapaaehtoistoiminta/.

”Kun ei ole enää mitään tehtävissä, on vielä paljon tekemistä.” Sitaatti Pirkanmaan Hoitokodin toiminta-ajatuksesta.